Home > Artikel

Voorkom overgewicht bij jouw peuter

Een gezonde levensstijl is voor iedereen belangrijk. Toch steekt overgewicht steeds vaker de kop op, zowel bij volwassenen als bij jongeren en kinderen. Het is dus zeer belangrijk om het gewicht van jouw peuter op een gezond niveau te houden en hem of haar een gezonde manier van eten en bewegen aan te leren. Overgewicht op jeugdige leeftijd vergroot namelijk de kans op overgewicht op volwassen leeftijd en dat geeft dan weer aanleiding tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs gewrichtsproblemen.

Wanneer heeft mijn kind voldoende gegeten?

Algemeen wordt aangenomen dat 3 hoofdmaaltijden en max. 4 tussendoortjes per dag voldoende zijn om een goed eetpatroon op te bouwen. Uiteraard is niet elke peuter gelijk en is niet elke dag de eetlust bij peuters dezelfde. Gelukkig is het mooie bij peuters dat ze zelf heel goed aanvoelen wanneer ze genoeg gegeten hebben. Ook al denk je misschien dat je oogappel zijn eigen willetje aan het uitproberen is, toch betekent ‘genoeg is genoeg’ bij een peuter. Dwing je hem of haar om te eten of blijf je tussendoor eten aanbieden, dan verstoor je het natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Met het risico op overgewicht tot gevolg. Hierna vind je een overzicht van de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen (excl. tussendoortjes) per dag voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Dit is natuurlijk slechts een richtlijn.
 • 1 à 3 sneetjes brood
 • 1 à 2 aardappelen of 1 à 2 opscheplepels rijst, macaroni of spaghetti
 • 100 g groenten
 • 1 à 2 porties fruit
 • 3 dl melkproducten
 • (liefst mager of halfvol)
 • half sneetje kaas
 • half sneetje vleeswaren
 • 50 g gaar vlees
 • 15 g margarine, vloeibaar bak- en braadvet of olie voor de warme maaltijd
 • 0,5 tot 1 l drinkvocht (incl. de 3 dl melk)

Het tussendoortje

Natuurlijk is het lekker voor je kind om ’s morgens en ’s middags tussendoor iets te eten en te drinken. Beperk het aantal tussendoortjes tot max. 4 per dag en kies bijvoorbeeld fruit, rijstwafel, stukje komkommer of wortel. Wil je ook wat te snoepen geven? Doe dit dan telkens op een vast moment van de dag. Zo leert je peuter dat doorzeuren op andere momenten geen zin heeft. Wees wel voorzichtig met hartige ‘knabbels’, zoals bijvoorbeeld kaas en chips. Deze bevatten veel calorieën en de verkeerde vetten.

De warme maaltijd

Probeer te vermijden dat je kind nog veel drinkt voor de maaltijd. Te veel drinken geeft snel een vol gevoel. Kook gevarieerd en goochel met verschillende smaken. Zo leert je kind deze combinaties sneller te appreciëren. Ga voor de hoofdmaaltijden zelf mee aan tafel zitten, want zien eten, doet eten.

Het volledige artikel kan je lezen in editie 2 van Mini magazine.
Relevante thema's: overgewicht, gezonde maaltijd

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be