Home > Artikel

Wat is IVF en ICSI nu eigenlijk?

Normale zaadcellen beschikken over natuurlijke mechanismen om de eicel binnen te dringen terwijl de eicel ervoor zorgt dat slechts één zaadcel wordt toegelaten. In een aantal gevallen kan het uitblijven van bevruchting te wijten zijn aan een voor zaadcellen ondoordringbare eicelwand.

Wat gebeurt er in het lab bij IVF?

IVF staat voor in-vitrofertilisatie. Na de eicelpunctie worden de flesjes waarin de eicellen zich bevinden onmiddellijk in het labo onderzocht en worden de goed beweeglijke zaadcellen hieraan toegevoegd. De eicellen worden samen met de zaadcellen in een broedstoof geplaatst. Een dag later kan men microscopisch nagaan of de eicellen bevrucht zijn. Bevruchting is het versmelten van de zaadcel met een eicel. Een bevruchte eicel is op dat ogenblik nog niet gedeeld maar bevat twee voorkernen die onder de microscoop zichtbaar zijn. Elke voorkern bevat het genetisch materiaal van de man of de vrouw. De terugplaatsing gebeurt hetzij op dag 3, hetzij op dag 5 na de eicelpunctie. Op dag 3 bevinden de embryo’s zich in een 8-cellig stadium. Op dag 5 spreken we van een blastocyst (een klompje cellen bestaande uit een vijftigtal cellen, met binnenin een holte). De keuze van de dag gebeurt in overleg tussen de arts en de embryoloog. Soms wordt de beslissing de dag na de eicelpunctie genomen, soms pas op dag 3. Bedoeling is om afhankelijk van het aantal embryo’s en de kwaliteit ervan het optimale moment te bepalen waarop het (de) beste embryo(‘s) kan (kunnen) uitgekozen worden om terug te plaatsen. Ieder embryo wordt vóór de terugplaatsing beoordeeld op zijn kwaliteit volgens een puntenscore. De kwaliteit van een embryo wordt bepaald door de gelijkheid en de gaafheid van de afzonderlijke cellen. Sommige cellen verbrokkelen doordat celmateriaal wordt uitgestoten tijdens de deling. Hoe meer verbrokkeling hoe kleiner de kansen op een innesteling (=zwangerschap). Wanneer een zwangerschap ontstaat na inplanting van minder goede embryo’s is de uitkomst ervan en de gezondheid van het kind even goed als na inplanting van een ‘perfect’ embryo. De kwaliteit van het embryo heeft dus niets te maken met het al dan niet normaal zijn van het kind dat eruit voortkomt.

Wat is ICSI en wanneer is het nodig?

Enkele jaren geleden heeft men een methode ontwikkeld om één zaadcel op te pikken met een microscopisch fijne naald en rechtstreeks te injecteren in de eicel (intracytoplasmatische sperma-injectie of afgekort ICSI). ICSI leidt tot bevruchting van gemiddeld 75% van de geïnjecteerde eicellen, ongeacht de kwaliteit van het spermastal en ook wanneer bij klassieke IVF geen bevruchting wordt bekomen. Redenen waarom 25% van de eicellen toch niet bevrucht kunnen zijn: onrijpe eicellen, abnormale eicellen, beschadiging van de eicel tijdens de injectie of defecten in de zaadcel. Eenmaal bevruchting is opgetreden is de kans op zwangerschap dezelfde als na een gewone IVF-behandeling. De ICSI-techniek zal enkel de kans op bevruchting verhogen wanneer de resultaten bij de klassieke IVF minder goed waren en is dus geenszins een garantie op zwangerschap. Wanneer klassieke IVF goede bevruchting geeft, is er geen reden waarom ICSI betere kansen zou bieden. Indien in het spermastaal geen enkele normaal gevormde zaadcel aanwezig is, vormt dit geen bezwaar tegen het gebruik van de ICSI-methode. Immers, indien over vormafwijkingen van zaadcellen wordt gesproken, wordt hiermee bedoeld dat de zaadcellen er microscopisch niet normaal uitzien (lees: de ‘buitenkant’ van de zaadcellen, de verpakking van het genetisch materiaal is niet zoals het hoort), hetgeen meestal niet in verband staat met de genetische inhoud van de zaadcellen. Zo is het resultaat na injectie van zaadcellen uit een zaadstaal met veel abnormale vormen hetzelfde als na injectie van zaadcellen uit een staal met een groot aantal normale vormen.

Het volledige artikel kan je lezen in editie 6 van Mini magazine.
Bron: Met dank aan het Fertiliteitscentrum van AZ Sint-Lucas, Gent, www.azstlucas.be
Relevante thema's: fertiliteit, IVF, ICSI

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be