Home > Artikel

Vaccinatie, een goede start!

Een toekomstige moeder die zich laat vaccineren, beschermt niet alleen zichzelf. Ook de baby profiteert mee. Een goed gevaccineerde moeder beschermt haar baby al van vóór de geboorte tegen verschillende ziektes.
Vrouwen met een kinderwens laten best door hun arts nakijken of ze gevaccineerd zijn tegen een aantal infectieziekten. Eenmaal zwanger kunnen bepaalde vaccins immers niet meer worden toegediend. Ook tijdens de zwangerschap zijn bepaalde vaccins sterk aanbevolen en kunnen bepaalde vaccins nog veilig toegediend worden. Toedienen van vaccins aan zwangere vrouwen is steeds een afwegen van 3 factoren:
  • de kans dat de onbeschermde zwangere vrouw in contact komt met de ziekte
  • de risico’s voor de foetus of de moeder bij het oplopen van de aandoening
  • de risico’s voor de foetus of de moeder door vaccinatie
Vanaf acht weken na de geboorte kan gestart worden met de vaccinatie van de baby.

Kinkhoest

Voor iedere zwangere vrouw wordt vaccinatie tegen kinkhoest aanbevolen, ongeacht of ze voordien een herhalingsinenting kreeg. De vaccinatie moet bij elke zwangerschap herhaald worden. De kinkhoestvaccinatie wordt best toegediend tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Zo maak je antistoffen aan die via de navelstreng ook aan je baby worden doorgegeven, vooral vanaf week 30. Bij vaccinatie voor de zwangerschap gaan er minder antistoffen naar je baby. Indien de vaccinatie niet tijdens je zwangerschap werd gegeven, wordt ze zo snel mogelijk na de geboorte toegediend. Ook je partner en andere adolescenten en volwassenen die met je baby in contact komen laten zich het best vaccineren en dit een paar weken voor de bevalling. Een apart vaccin alleen tegen kinkhoest is niet beschikbaar in België. Het vaccin Boostrix beschermt niet alleen tegen kinkhoest maar tegelijk ook tegen tetanus (klem) en difterie (kroep). Het vaccin is vanaf juli 2014 gratis voor zwangere vrouwen en andere personen in de omgeving van het kind.

Griep

Als zwangere ben je vatbaarder voor een ernstig verloop van griep en de complicaties ervan. Ook de foetus loopt ernstig risico. Vaccinatie tegen griep wordt daarom sterk aanbevolen voor zwangere vrouwen vanaf 14 weken zwangerschap op het ogenblik van het griepseizoen (gedeeltelijk terugbetaald). Het griepseizoen loopt van oktober tot maart. De ideale periode van inenting ligt tussen half oktober en half november. Bij vaccinatie is de baby dubbel beschermd: door de antistoffen die hij meekrijgt via de moederkoek en doordat hij de griep niet kan oplopen via zijn moeder.

Hepatitis B

Sommige mensen zijn besmet met hepatitis B zonder het te weten. Je laat dit best testen. Bij zwangere vrouwen die het hepatitis B virus in zich hebben, is het cruciaal om zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de baby bij de geboorte te beschermen (waaronder een vaccinatie binnen de 12 uur na de geboorte).

Bof

Tijdens de zwangerschap worden in principe geen levend verzwakte vaccins, zoals het mazelen-bof-rubellavaccin toegediend. De kans op het doormaken van bof tijdens de zwangerschap hangt af van het feit of je al dan niet immuniteit hebt opgebouwd door vaccinatie of een bofinfectie. Zwangere vrouwen hebben bij het doormaken van bof in het eerste trimester een licht verhoogd risico op een miskraam.

Op reis

Een zwangere vrouw die een verre reis plant tijdens haar zwangerschap vraagt best aan haar arts of er voor het gebied waar ze naartoe wil gaan, bepaalde reisvaccinaties nodig zijn. Mogelijk is uitstel van de reis tot na haar bevalling aangewezen.

Het volledige artikel kan je lezen in editie 6 van Mini magazine.
Bron: www.kindengezin.be & www.zorg-en-gezondheid.be
Relevante thema's: vaccinatie, veiligheid

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be