Home > Artikel

De eerste crèchedag

Met deze 7 tips bereid je je kindje (en jezelf) goed voor
Een goed gevoel. Dat is voor de meeste ouders het allerbelangrijkste wanneer ze op zoek gaan naar de geschikte opvang voor hun kindje. Vaak gaat de zoektocht gepaard met meerdere bezoekjes en ellenlange wachtlijsten om dan uiteindelijk een een felbegeerd plekje te krijgen bij je favoriete crèche of onthaalmoeder. Tot je je kindje de eerste dag alleen moet achterlaten

  1. Een goede voorbereiding doet zowel jouw angst en twijfels wegnemen als die van je kindje. Zoeken naar de perfecte kinderopvang is iets heel persoonlijks. Wil je dat de opvang in de buurt is van je werk of zoek je iemand die kan zorgen voor je kindje bij jou thuis in de buurt? Hoe beter je dit op voorhand kan inschatten, hoe minder stress je dit bezorgt wanneer de grote dag er eindelijk is!

  2. Neem je tijd om de perfecte opvang te vinden. Vraag eerst eens rond bij vrienden en familie waar zij hun kindje naar de opvang brengen en breng een bezoek aan verschillende opvangadressen. Je kunt hiervoor terecht bij Kind & Gezin, maar ook mutualiteiten, gemeentes en vrouwenverenigingen kunnen je verder helpen bij het zoeken naar de juiste opvang. Je onthaalmoeder of crèche staat de komende jaren mee in voor de opvoeding van je kind. Elk onthaalgezin heeft andere gewoontes, daarom is het belangrijk om raakpunten te zoeken, zodat jij en je kindje zich goed voelen bij je opvangouder.

  3. Neem opvangrituelen enkele weken voor de grote dag thuis over. Om de overgang naar de opvang te verkleinen, begin je thuis de gebruikelijke rituelen van je opvangadres alvast toe te passen. Vraag aan de opvang een foto van je onthaalmoeder of van de kinderbegeleiders en bekijk ze samen met je kindje.

  4. Maak een oppasboekje klaar en schrijf daarin alvast een lijstje met de wensen en slaap-eet-en troostgewoontes van je kindje. Zo vermijd je dat je dit vergeet te zeggen de eerste dag. Vraag aan je opvangouder of hij/zij hier ook belangrijke gebeurtenissen in wilt schrijven. Niet alleen leuk voor nu, maar ook leuk als herinnering later!

  5. Regel een wendagje. Enkele dagen voor je weer aan het werk moet, vraag je aan je opvangdienst of je je kindje een dagje of een half dagje mag laten wennen! Niet alleen goed voor je kindje, maar vooral ook goed voor jezelf. Gebruik die dag om goed voor jezelf te zorgen, slaap een beetje bij en eet gezond zodat je je optimistische zelve bent als je weer aan het werk moet!

  6. Maak je luiertas enkele dagen op voorhand klaar en geef vertrouwde spulletjes mee zoals je kindje zijn favoriete knuffel en tutje. Geef eventueel een kledingstuk met jouw geur mee zodat dit vertrouwd aanvoelt voor je kindje.

  7. Hou het afscheid kort de eerste dag! En bewaar de tranen voor onderweg naar je werk of thuis. Wedden dat je collega’s je goed opvangen en dat je gelukkig zal zijn dat je weer aan het werk bent? En als je je echt niet kan bedwingen, bel dan even naar je opvangouder en vraag hoe het gaat.
Bron: Kind & Gezin
Relevante thema's: kinderopvang, onthaalouder, crèche

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be