Home > Artikel

Zoet Zwanger

Zwangerschapsdiabetes toegelicht

“Zoet Zwanger” is een initiatief van de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw dat wordt gesteund door de Vlaamse Overheid. Het project richt zich tot vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben (gehad) en hun zorgverleners. “Zoet Zwanger” werkt daarbij in overleg met gynaecologen en huisartsen.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes betekent dat tijdens de zwangerschap abnormaal hoge bloedglucosewaarden worden vastgesteld. Elk jaar krijgen meer dan 1 op 50 zwangere vrouwen in Vlaanderen de diagnose zwangerschapsdiabetes. Sommige risicofactoren, zoals overgewicht, leeftijd en erfelijkheid spelen zeker een grote rol. Toch kan louter op basis daarvan niet precies voorspeld worden wanneer en bij welke vrouwen het probleem zal opduiken. Een aantal vrouwen heeft namelijk geen duidelijke risicofactoren maar ontwikkelt toch zwangerschapsdiabetes.
 

Hoe wordt het behandeld?

Zwangerschapsdiabetes verloopt heel vaak zonder symptomen maar toch is een strikte opvolging en behandeling noodzakelijk, om het risico op verwikkelingen voor moeder en kind minimaal te houden.
 

Gezonde voeding en beweging

De behandeling van zwangerschapsdiabetes bestaat in de eerste plaats uit een advies over gezonde voeding. Het doel is om normale bloedglucosewaarden te bereiken terwijl er genoeg voedingsstoffen voor moeder en kind worden voorzien. Er wordt ook naar gestreefd om overdreven gewichtstoename te vermijden. Al naargelang je gewicht zal de energie-inname daarom meer of minder beperkt worden. Let op: het gaat hier niet om een vermageringsdieet! Bij een agressief dieet komen immers gifstoffen vrij die schadelijk zijn voor je baby. Naast de caloriebeperking moet specifiek aandacht worden besteed aan de inname van koolhydraten en vetten. Verder zal je voeding niet verschillen van die van een normale zwangere op het gebied van eiwitten, mineralen en vitamines. De diëtist(e) is het best geplaatst om je aangepaste informatie en advies te geven.

Ook regelmatige beweging wordt aangeraden als onderdeel van de behandeling. Fysieke activiteit verbetert namelijk de werking van insuline en is dan ook zeer belangrijk om je bloedglucosewaarden onder controle te houden. Informeer bij je behandelende arts welke vorm van lichaamsbeweging de beste is tijdens je zwangerschap.
 

Insuline

Indien dieetmaatregelen alleen niet voldoende zijn om de hogere bloedglucosewaarden te normaliseren, wordt insuline voorgeschreven. Bij insulinetherapie wordt de zwangerschap nauw opgevolgd door je gynaecoloog en een diabetesteam. Een diabeteseducator zal je leren om de injecties zelf te zetten. Zoet Zwanger is een initiatief van de Vlaamse Diabetes Vereniging met de steun van de Vlaamse Overheid.

Bron: zoetzwanger.be
Relevante thema's: diabetes, insuline, zoet zwanger

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be