Home > Artikel

Zwanger van een tweeling

Wat nu?
Zwanger zijn is enorm spannend! Maar omdat er zoveel verandert, kan het ook best overweldigend zijn. En zeker als je een tweeling of een meerling verwacht. Je stelt je sowieso een pak vragen... We grabbelen even in de vragentrommel van de meerlingzwangerschap… Want het antwoord kennen op je vele vragen is vooralsnog de beste manier om je meerlingzwangerschap in alle rust te beleven.
Loop je meer kans op te vroeg geboren baby’s naarmate je meer kleintjes in je buik hebt?
De meeste tweelingen worden geboren rond week 35 en dat betekent dat ze redelijk volgroeid zijn tegen de tijd dat ze op de wereld komen. (Bij drielingen ligt deze peildatum wat vroeger, namelijk rond week 33 en bij vierlingen rond week 29). Hoewel de vooruitzichten van de meeste te vroeg geboren baby’s prima zijn, is het logisch om je zorgen te maken over een vroeggeboorte. Deskundigen zeggen dat je wat opgeluchter mag ademhalen zodra je week 32 hebt gehaald omdat dan de longen en andere belangrijke organen volledig volgroeid zijn. En baby’s die week 37 halen, worden eigenlijk al als voldragen beschouwd.

Hoe kunnen mijn baby’s het best liggen voor de bevalling?
Als je zwanger bent van een drieling of nog meer kindjes, is het zo goed als zeker dat je een keizersnede krijgt en dus is de ligging van de baby’s in dat geval niet echt belangrijk. (Het is heel moeilijk om de andere baby’s in de baarmoeder te controleren terwijl de eerste baby geboren wordt, dus de meeste gynaecologen laten het idee van een normale bevalling dan varen.) Maar als je zwanger bent van een tweeling, kun je misschien toch gewoon bevallen. In dat geval moet baby A (het kindje dat het eerst geboren wordt) met zijn of haar hoofdje naar beneden liggen en met zijn of haar gezichtje naar je zij gekeerd liggen, maar zal met zijn of haar gezichtje naar de rug gekeerd geboren worden. Het hoofdje maakt een knikje als het kindje door het geboortekanaal geperst wordt zodat het kruintje als eerste te zien is (vandaar het punthoofdje waarmee veel pasgeboren baby’s de aandacht trekken). Zodra baby A geboren is, neemt baby B vaak alsnog de hoofdligging aan. Maar als baby B dwars ligt (dus op zijn of haar zij) of in stuit (met de voetjes of de billen naar beneden), dan krijg je misschien toch nog een keizersnede. In sommige gevallen kan je gynaecoloog baby B toch nog in hoofdligging draaien of slaagt hij of zij in het andere geval erin jouw baby in stuitligging op de wereld te zetten.
Bron: Carley Roney met Zwanger van een tweeling!
Relevante thema's: vroeggeboorte, tweeling

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be