Home > Artikel

Borstvoeding, zo overwin je de meest voorkomende obstakels!

Je hebt ervoor gekozen om jouw kindje borstvoeding te geven? Proficiat, want moedermelk is en blijft de beste start. Toch haken heel wat mama’s - vaak met veel spijt in het hart - vroegtijdig af, omdat het voeden anders liep dan verwacht of omdat er weinig steun van de omgeving was. Logisch dus dat ook jij af en toe twijfelt aan jouw (toekomstige) borstvoedingscapaciteiten. Nochtans zijn al die kopzorgen nergens voor nodig: gewapend met de juiste inzichten en het betrouwbare advies van een vroedvrouw of lactactiekundige lukt ook jou wat tienduizenden generaties moeders ons al voordeden!
Een goede start is half gewonnen. Met een stevige startmotivatie sta je dus dubbel zo sterk in je moederschoenen. Gelukkig werpt Moeder Natuur je die kant-en-klaar in de schoot: met borstvoeding bied je jouw kleine wondertje alleen maar gezondheidsvoordelen.

Alleen maar (gezondheids)voordelen, ook voor mama
Moedermelk bevat niet alleen alle voedingsstoffen die jouw kindje nodig heeft om te groeien, ze is ook rijk aan afweerstoffen die bescherming bieden tegen infecties. Zo is wetenschappelijk bewezen dat borstgevoede kinderen in het eerste levensjaar minder ziek zijn en minder risico lopen op diarree en darminfecties, lucht- en urineweginfecties, allergieën en middenoor- en hersenvliesontstekingen. Bovendien zal jouw kleintje ook later de vruchten van jouw keuze plukken: wie met moedermelk opgroeit, loopt ook op volwassen leeftijd minder risico op astma, allergieën, diabetes, leukemie en borstkanker. Tevens wordt moedermelk ook in verband gebracht met een verlaagd risico op wiegendood, suikerziekte en overgewicht. En bovendien is borstvoeding 100% hygiënisch, licht verteerbaar en qua hoeveelheid en samenstelling altijd perfect aangepast aan de specifieke, leeftijdsgebonden noden van jouw baby. En daarenboven bevat moedermelk ook tal van nog niet-geïdentificeerde ingrediënten, waardoor ze dus onmogelijk na te bootsen zijn. Geef je jouw kindje de borst, dan timmer je als mama ook actief aan jouw eigen gezondheid. Om maar enkele voordelen te noemen: jouw baarmoeder herstelt vlotter, je hebt minder kans op postnatale bloedingen en je raakt veel sneller van die overtollige zwangerschapskilo’s af. Daarnaast wordt borstvoeding ook gelinkt aan een verlaagd risico op osteoporose en borst-, baarmoederhals- en eierstokkanker. Maar hét allerbelangrijkste voordeel van borstvoeding is misschien wel dat het je helpt om nog intenser van het moederschap te genieten: enerzijds versterkt borstvoeding de moeder-kindband, anderzijds zorgt het borstvoedingshormoon oxytocine dat vrijkomt dankzij het huid-op-huidcontact ervoor dat je het moederschap als minder stressvol ervaart.

Goed aanhappen en aanleggen: de basis voor een geslaagde borstvoeding
Je baby juist aanleggen en goed laten aanhappen zijn dé basispijlers van een succesvolle borstvoeding. Gun jezelf dus voldoende tijd om deze technieken correct aan te leren. Jawel, leren! Want ook al is borstvoeding iets heel natuurlijk, het is ook een vaardigheid die moet aangeleerd worden. Niet door jezelf door dikke turven borstvoedingsliteratuur heen te worstelen, wel door het voeden in de praktijk te brengen en je daarbij zoveel mogelijk te laten bijstaan door mensen mét ervaringskennis. Dat laatste is trouwens van cruciaal belang. Dat borstvoeding in veel niet-Westerse culturen zo moeiteloos verloopt, is immers integraal toe te schrijven aan het feit dat meisjes er de juiste vaardigheden met de borst indrinken: ze hoeven gewoon het voorbeeld van de alomtegenwoordige voedende moeders rondom hen te volgen. Maar wanneer heb jij voor het laatst nog eens een voedende moeder van dichtbij aan het werk gezien? Kortom, besef dat oefening kunst baart maar weet ook dat jullie allergrootste supporter – de natuur – altijd in de buurt is: net zoals ze jou heeft voorbestemd om borstvoeding te kunnen geven – we zijn tenslotte zoogdieren, zo beschikt ook jouw pasgeboren kleintje over een hele rits aangeboren borstvoedingsvaardigheden en –instincten waar jullie samen gretig gebruik van kunnen maken! En o ja, laat je vooral niet van je melk brengen door die ongeduldige hordes kraamvisite op de gang: hoe sneller je jouw kindje goed leert aanleggen en aanhappen, hoe meer kans dat je vele van lager vernoemde obstakels deels of zelfs compleet zal kunnen ontwijken!

Het volledige artikel kan je lezen in editie 2 van Mini magazine.
Relevante thema's: borstvoeding, zelfvertrouwen

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be