Home > Artikel

Ine getuigt: “Borstvoeding: volhouden loont”

Toen Ine Pauwels (27) haar dochtertje voor het eerst in de armen sloot, stond haar besluit al lang vast: ze zou Heloïse zo lang mogelijk borstvoeding geven. Maar ondanks haar torenhoge motivatie liepen die plannen aanvankelijk niet van een leien dakje. Gelukkig ontdekte Ine dat borstvoeding een leerproces is voor mama én baby, en zette ze dapper door. Vandaag, 14 maanden later, voedt Ine dochterlief nog altijd met de borst. En daar is ze ontzettend dankbaar voor: “Heloïse babbelt er op los aan de borst, drinkt enkele slokjes, doet een uitleg en drinkt dan weer verder, haalt grapjes uit tijdens het drinken,... Het zijn en blijven momenten om te koesteren!” Al geeft Ine heel eerlijk toe: “zonder professionele steun was mij dit nooit gelukt.”
Welke problemen doken er zoal op?
De eerste weken liep zowat alles mis. De melkproductie kwam pas op dag zes op gang; dat waren vijf dagen waarin ik mij als vrouw heel erg mislukt vond. De eerste dagen was het voeden ook erg pijnlijk, al vond ik het vooral ook erg vermoeiend omdat ik om de twee uur moest voeden én tussendoor moest kolven om de productie te stimuleren. Na enkele dagen kreeg Heloïse ook moeite met aanhappen, wat haar heel boos en gefrustreerd maakte. Omdat ze zo vaak huilde, raakte ik ook zelf van de kaart en zag ik het soms niet meer zitten. Gelukkig vertelden andere mama’s me dat het een echt leerproces is. En dat heb ik intussen ook zelf ondervonden: Heloïse drinkt intussen als een volleerde borstenmadame (lacht).

Kon je rekenen op steun vanuit jouw omgeving?
Bij aanvang vond iedereen het positief dat ik het wilde proberen om borstvoeding te geven, maar toen de start moeilijk bleek, kreeg ik meteen te horen: zou je niet beter stoppen? Mensen weten ook weinig over borstvoeding. Hun adviezen zijn vaak heel goed bedoeld maar niet gebaseerd op kennis, waardoor ik geregeld heel erg foute tips kreeg.

Hoe ben je erin geslaagd om toch door te zetten?
Met zeer veel hulp van mijn vroedvrouw Ilse. Samen met de mensen van LLL (borstvoedingsorganisatie La Leche League) heeft zij mij door de eerste heel zware 6 weken geloodst en mij door de dipjes heen gepraat. Ik was eigenlijk vooral terneergeslagen door de reacties van anderen, niet door de voedingsprobleempjes zelf. Sommige mensen maakten me telkens weer onzeker als ze mij bijvoorbeeld - goed bedoeld maar voor mij heel pijnlijk - vroegen of ik wel genoeg melk had. Ilse gaf me dan opnieuw zelfvertrouwen. Ook mijn man bleef ons enorm bemoedigen. Hij kalmeerde Heloïse wanneer het aanhappen niet direct lukte, zodat we een tweede keer rustiger konden proberen.

Krijg je nu wel begrip vanuit je omgeving?
Hoe langer ik borstvoeding geef, hoe vaker ik merk dat lang voeden nog steeds als iets vreemds wordt aanzien. Zo raadde de huisdokter me aan om te stoppen: een baby ouder dan 6 maand kon volgens haar onmogelijk gevoed worden met mijn lichaam, het zou me totaal uitputten. Ik heb haar er toch vriendelijk op gewezen dat de Wereldgezondheidsorganisatie aanraadt om baby’s tot 2 jaar te voeden met moedermelk, uiteraard aangevuld met groenten, fruit, brood,…

Intussen ben je ook terug aan het werk. Hoe combineer je dat met borstvoeding?
Ik heb veel steun gehad aan het kolflokaaltje dat mijn werkgever ter beschikking heeft gesteld. Omdat de meeste mama’s kolven op vaste uren, kwam ik er telkens dezelfde mensen tegen. We praten elke dag over onze kinderen, over de borstvoeding, over de voor- en de nadelen. Het was en is heel erg aanmoedigend om te zien dat je niet de enige bent die borst en baan combineert (lacht).

Waar zou je nu gestaan hebben, mocht je geen professionele steun gekregen hebben?
Dan zou ik in de beginfase al afgehaakt zijn met de woorden “ik had niet genoeg melk”, zoals je dat zo vaak hoort. Borstvoeding gaat zelden helemaal vanzelf, deskundige hulp is een noodzaak. Ik geloof wel dat de kennis vroeger van generatie op generatie werd doorgegeven als een soort van vaardigheid, maar de huidige generatie vrouwen is die evidentie en dat zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Het is iets dat we opnieuw moeten leren en de hulp van de vroedvrouw is daarbij een enorme steun!

Het volledige artikel kan je lezen in editie 2 van Mini magazine.
Relevante thema's: borstvoeding, zelfvertrouwen, getuigenis

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be