Home > Artikel

Vertel me duizendmaal dat ik goed ben precies zoals ik ben levenslang

Je kind wil welkom zijn bij jullie vanaf zijn verwekking. Het wil voelen dat het welkom is in jullie leven en dat er plaats is voor hem. Het wil vanaf zijn geboorte in jullie aanrakingen jullie liefde en warme hart voelen. Dat is een hart dat overvloedig geeft en ontvangt vanuit vertrouwen in het leven. Op die manier voelt het een warme bedding waarin het zich veilig kan ontwikkelen.
Je kind ervaart in zijn leven nog “duizend en één” geboortes. Meteen na zijn geboorte begint het alles wat het binnenin ervaart uit te drukken. Als ouders merken jullie dat je kindje elke dag met een nieuw gebaar naar buiten komt. Soms is het een kleine beweging van zijn handje, zijn lijfje dat zich strekt, soms nieuwe geluidjes, woordjes en later zelfs echte taal. Je kind drukt daarmee zijn hele binnenwereld uit en al zijn gevoelens en verlangens. Met dit alles reikt hij uit naar jullie. Elk nieuw gebaar is een onderdeel van een ontwikkelingsfase. Elk gebaar wordt als het ware geboren. Het is heerlijk voor je kind als het zich bij al deze gebaren net zo verwelkomd voelt als bij zijn geboorte.

Je kind welkom heten is hem ontvangen met een open hart, dat hem ziet en niets terug verwacht. Jullie zijn er voor hem, dan hoeft hij geen energie te verspillen om jullie te behagen. Je kind voelt zich gezien als het zich mag ontwikkelen in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Zijn eerste lachje komt vanzelf omdat het zo fijn is voor hem en als jullie teruglachen versterkt dat zijn pret. Als het gaat kruipen op zijn moment, dan breidt zijn wereld zich geweldig uit. Wauw, nu kan je ukje al van jullie weg en naar jullie toe kruipen. Als jullie hem daarin zien en jullie zich inleven in wat dit voor hem betekent, is dit dubbel feest voor hem. Maar in dat lieve schatje wordt rond 18 maand ook zijn “neen” geboren. Een groot feest voor hem: hij heeft nu een “ja” en “neen” ter beschikking. Met zijn neen kan hij zijn grenzen aangeven en zeggen dat hij iets niet wil. Met die neen geeft hij zijn kracht en zelfstandigheid aan. Hij vindt het heerlijk als je hem in zijn neen echt ziet en er respect voor hebt. Maar jullie hebben als ouders ook een neen, die naast zijn neen staat. Het is een hele kunst om zijn neen en jullie neen op een respectvolle manier samen te laten leven. Je kindje maakt ook regelmatig wonderen mee. Het kan zo geraakt zijn als het zijn eerste ontlasting in het potje laat vallen. Ook daar wil je kindje graag welkom mee zijn. Het wil ook welkom zijn met zijn eerste gevoelens in zijn geslacht waarin het zichzelf als jongen of meisje beleeft. Het wil in alles welkom zijn in jullie gezin, tussen jullie andere kinderen en een eigen plaats en ruimte krijgen. Het is voor jullie als ouders een hele kunst om je kind te verwelkomen met alles wat het uitdrukt tijdens dit hele groeiproces. Het is ook niet altijd gemakkelijk om je kind in alles welkom te heten omdat je misschien zelf geen ouders als model hebt gehad die jou in je leven welkom hebben gegeten. Dus zorg ervoor dat je kind welkom heten, hand in hand gaat met het verwelkomen van jezelf. Je kind welkom heten betekent niet je kind in alles zijn zin geven. Neen, je kind heeft ook duidelijke grenzen nodig, passend bij elke fase van zijn ontwikkeling. Je kind verwelkomen en ook grenzen leren, kan heel goed samengaan, als je je kind op een rustige en duidelijke manier vertrouwd maakt met jullie grenzen.

Het volledige artikel kan je lezen in editie 2 van Mini magazine.
Relevante thema's: hartenwens, opvoeding

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be