Home > Artikel

Peuter- en kleuterapps: stimuleren of afremmen?

De opkomst van de touchscreengeneratie
Nog voor ze hun eerste wankele stapjes in de echte wereld hebben gezet, swipen heel wat peuters al met groots gemak door de virtuele wereld. Vingervlug, van app naar app. De zogenaamde ‘kidapps’ zijn zelfs dermate populair dat ze in een mum van tijd zijn uitgegroeid tot een van de meest geconsumeerde mediaproducten van dit moment. Parallel met het stijgende succes van peuter- en kleuterapps groeit echter ook de bezorgdheid: zijn peuters en kleuters wel zo gebaat met al dat digitale vertier?
Minimumleeftijd: twee jaar
Die pragmatische visie onderschrijft ook Sarah Vanden Avenne, pedagoge bij Kind en Gezin. Al hamert ook zij op de risico’s van beeldschermgebruik voor de allerkleinsten. “Voor baby’s en peuters bestaat er nog onvoldoende gefundeerd onderzoek rond schermgebruik. Wel heerst de consensus om schermgebruik bij kinderen jonger dan twee jaar te vermijden of te beperken tot het absolute minimum. Voor de groei en de ontwikkeling van hun hersenen is het immers belangrijk dat zij zoveel mogelijk positieve interacties hebben met andere kinderen en volwassenen.” Maar wat doe je als je ook oudere kinderen in huis hebt rondlopen? Moet je jouw peuter dan ontzeggen wat grote broer en/of zus wel al mogen? “Absoluut”, meent Vanden Avenne. “In de opvoeding ga je sowieso differentiëren tussen je kinderen, zowel wat leeftijd alsook wat interesses, eigenheid en karakter betreft. Ook voor schermgebruik is dat raadzaam. Je kan dat perfect uitleggen aan jouw kinderen en op zoek gaan naar een manier die voor jouw gezin werkt: misschien kan je voor oudere broer en/of zus schermtijd inlassen als de jongste slaapt? Of je kan jouw kleintje afleiden door samen leuk te spelen?”

Max 2 uur
Voor oudere kinderen kan digitaal speelgoed volgens Kind en Gezin best, op voorwaarde dat je de schermtijd zorgvuldig limiteert. “Media openen een wondere wereld voor kinderen. Een wereld die hen intrigeert en aan het scherm kan kluisteren, al geldt dat voor het ene kind natuurlijk meer dan voor het andere. Maar net zoals het voor een volwassene niet gezond is om een hele dag continu achter een beeldscherm te zitten, is dat voor kinderen net zo. Daarom raadt men voor kinderen van 2 tot 6 jaar aan om maximaal 2 uur per dag schermtijd te voorzien en nooit meer dan één uur aansluitend.” Om te bepalen of een app al dan niet geschikt is, adviseert Vanden Avenne om vooral niet blindelings te handelen. “De leeftijdsaanduidingen op de meeste apps geven al een eerste indicatie maar het allerbelangrijkste is dat je als ouder zelf goed weet wat de app precies inhoudt. Probeer hem dus – in de mate van het mogelijke – eerst zelf even uit, zodat je goed kan inschatten of de app wel aansluit bij de rijpheid en interesses van jouw kind. En ongeacht of het nu een app, website of televisieprogramma betreft, negeer nooit jouw buikgevoel: heb je er een slecht gevoel bij, kies dan voor iets anders!”

Vertrouw op jouw buikgevoel
Maat houden is van cruciaal belang, maar nog belangrijker is om als ouder jouw eigen buikgevoel te volgen. Met deze tips vind ook jij het perfecte evenwicht voor jouw kind:
  • Hou voeling met je kind: maak tijd om samen de natuur in te trekken, een fietstochtje te maken, inkopen te doen of een traditioneel gezelschapsspelletje te spelen.
  • Zorg voor een goede balans tussen binnen- en buitenactiviteiten. Overmatig beeldschermgebruik werkt bewegingsarmoede – en dus ook overgewicht – in de hand!
  • Trek voldoende tijd uit om jouw kind ook praktische en fysieke vaardigheden bij te brengen. Brits onderzoek wijst immers uit dat ruim 70% van de Britse kleuters met een computermuis kan werken terwijl amper 11% de veters kan strikken!
  • Schakel smartphone of tablet niet te pas en te onpas in als zoethoudertje of makkelijke babysit. Het kan natuurlijk geen kwaad om jouw oogappeltje tijdens het lange wachten bij de dokter wat digitale afleiding te bieden, maar waak er wel over dat je niet elk leeg of moeilijk moment systematisch met digitaal vertier invult. Een gezonde portie verveling stimuleert immers de creativiteit van jouw kind!
  • Laat kleuters en peuters nooit buiten jouw gezichtsveld met smartphone of tablet spelen. Kies je voor gratis apps, controleer dan ook of ze jouw kind niet bestoken met allerhande reclame!
  • Wil jouw ukje om de haverklap met jouw smartphone of tablet aan de slag? Veel kans dat je kleintje jouw mediagedrag kopieert! Geef dus zelf het goede voorbeeld en check niet om de haverklap je emails of facebookstatus.


Het volledige artikel kan je lezen in editie 2 van Mini magazine.
Relevante thema's: schermgebruik, apps, tablet, smartphone, speelgoed

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be