Home > Artikel

Waarom begint de bevalling (vaak) 's nachts?

Zo begint de bevalling bij de meesten van ons: weeŽn na zonsondergang die in de loop van de nacht steeds heviger worden. Hoewel het exacte moment dat de bevalling begint net zo moeilijk aan te wijzen is als de dag dat de aarde ontstond Ė er is sprake van een langzame opbouw, niet van een afgebakend moment Ė komt uit de meeste studies naar voor dat echte weeŽn vaker tussen middernacht en vier uur ís morgens beginnen. Dat wil niet zeggen dat bij alle vrouwen de bevalling in die uren begint, maar wel bij een significant aantal. Je vraagt je dan af of er diep in de menselijke natuur iets is wat ervoor zorgt dat vrouwen vaak midden in de nacht, als ze alleen zijn, weeŽn krijgen.
De eerste aanwijzing heeft te maken met ons circadiaanse ritme, de 24-uurscyclus van dag en nacht die ons lichaam en gedrag beÔnvloedt. Hormonen zijn gevoelig voor dat ritme, en oestriol en oxytocine zijn twee van de hormonen waarvan de spiegel ís nachts het hoogst is.

Oestriol zorgt ervoor dat de weeŽn kunnen beginnen. Wanneer het oestriol stijgt, daalt het progesteron. Progesteron is de hoeder van een kalme contractieloze baarmoeder en als het achter de horizon zakt, breekt de chaos los.

Daarnaast zijn oxytocine-receptoren in de baarmoeder, als vrijgezellen bij het laatste rondje in de bar, in de kleine uurtjes van de ochtend geconcentreerder en ontvankelijker. Oxytocine doet baarmoeders samentrekken en baarmoedermonden ontsluiten. (De synthetische vorm van oxytocine heet pitocin en wordt gebruikt als de bevalling moet worden ingeleid.)

Waarom zijn oestriol en oxytocine van die nachtbrakers? Misschien is er geen verklaring. Maar het is interessanter om naar een diepere betekenis te zoeken, en dat hebben evolutionair psychologen gedaan.

Een van de observaties die ze hebben gedaan, is dat de bevalling bij andere zoogdieren die overdag wakker zijn Ė chimpansees, honden en katten onder andere Ė ook vaak ís nachts begint. Bij nachtelijke zoogdieren begint de bevalling vaker overdag. Waarom zouden we allemaal aan zoín pijnlijke en riskante taak beginnen op een tijdstip dat we anders zouden rusten? Omdat we op dat moment het veiligst, kalmst en minst afgeleid zijn. Onze voormoeders vonden de nacht wellicht een gunstig moment voor de bevalling omdat de andere leden van de stam dan thuis waren Ė niemand verzamelt ís nachts voedsel Ė en hen konden bijstaan en beschermen.
Bron: Hoe meer chocola, hoe zoeter je baby? Jena Pincott, uitgeverij Maven
Relevante thema's: bevalling, weeŽn, 's nachts

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be