Home > Artikel

Houdt papa ons op?

Mocht je je afvragen waarom de baby nog zo lang op zich laat wachten. Zoek het antwoord dan niet te ver, want het is zeer waarschijnlijk dat de placenta hiervoor iets tussen zit. De placenta werkt voor ons, maar ook tegen ons. Hij manipuleert ons en pakt wat hij pakken kan zonder te vragen. Het zou ons niet moeten verbazen dat hij wordt gerund door mannelijke genen...
De placenta die de baby voedt en beschermt, staat niet bepaald aan de kant van de vrouw. De vrouw heeft namelijk schrikbarend weinig zeggenschap over het orgaan.

Er zitten ook maternale genen in de placenta, maar daarvan zijn er veel (zo niet alle) ingeprent, dus niet actief. De genen van papa hebben de overhand.

De reden dat de placenta zijn oren naar de vader laat hangen, is dat de evolutie er niet op vertrouwt dat de genen van de moeder het spektakel tot een goed einde zullen brengen. Stel dat je vermoeide en uitgeputte lichaam besluit de zwangerschap al vroeg te beŽindigen. Veel succes met het overtuigen van Papa Placenta die een rol speelt bij het besluit wanneer de bevalling wordt opgestart. De genen van papa willen zo lang mogelijk zo veel mogelijk pakken.

De genen van de vader kunnen het risico op een lange zwangerschap (meer dan 42 weken) met 30 procent verhogen, volgens een grote Deense studie waarin is gekeken naar 22.000 vrouwen die een langere zwangerschap hadden bij hun eerste kind. Uit andere studies komt naar voor dat een zwangerschap korter kan uitvallen wanneer de vader genen bijdraagt waardoor een baby enigszins sneller groeit.

Dit alles bij elkaar duidt erop dat de genen van de vader een rol spelen bij een late bevalling, ook al zijn de niet-placentaire genen van de moeder over het geheel genomen invloedrijker. En de genen van sommige vaders treuzelen kennelijk langer.
Bron: Hoe meer chocola, hoe zoeter je baby? Jena Pincott, uitgeverij Maven
Relevante thema's: placenta, papa

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be