Home > Artikel

Mama's hebben het moeilijker met 's nachts opstaan dan papa's

Schatten ouders de komst van een baby goed in? Loopt alles van een leien dakje of hebben mama’s en papa’s last van de bekende babyblues? De drogisterijketen Kruidvat wilde er het fijne van weten en organiseerde begin dit jaar een ‘babyenquête’. Resultaat: een aantal clichés wordt bevestigd maar er kwamen ook enkele verrassende conclusies uit het onderzoek.
Ouders bereiden zich goed voor op de komst van hun spruit. De helft vindt het belangrijk om al voor de geboorte het geslacht van de baby te kennen, zodat zij de kinderkamer kunnen inrichten, gepaste kleertjes kunnen kopen en hun geboortekaartje alvast kunnen opmaken. Ouders bereiden de komst van hun kleine spruit dus duidelijk graag voor.

Als de baby er eenmaal is, kiest 44% voor flesvoeding. Voor mama’s die borstvoeding geven of gaven (32%), is ‘de borst geven’ wel het op één na grootste geluksmoment. Enkel knuffelen doet het beter. Ouders genieten er ook van om hun baby een badje te geven. ’s Nachts moeten opstaan, is met stip de activiteit die ze het minst leuk vinden (68%). Vooral de mama’s hebben het moeilijk (70% t.o.v. de papa’s: 41%). Ook de eindeloze wasjes (17%) zijn een bron van ergernis.

Zwaar? Ja, maar toch ook genieten op die roze wolk

Op de vraag hoe de eerste maanden verliepen, antwoordt 37% ‘zwaar’ en 33% ‘precies zoals ik het verwacht had’. 56% van de respondenten zegt de eerste maanden op een roze wolk te hebben doorgebracht. Het huis mag met andere woorden op z’n kop staan door de nieuwkomer, kersverse ouders blijven er hoe dan ook van genieten.

Op de vraag wat het minst geslaagde geboortegeschenk was, antwoordt 58 % ‘veel te kleine of lelijke kleertjes’. Ook spullen die niet werken, nachtlampjes of cadeaus die totaal niet geschikt zijn voor baby’s, zoals gezelschapsspelletjes blijken een bron van ergernis te zijn. Op de babyborrel durven sommige gasten de bal wel eens mis te slaan door meisjesspullen te schenken voor de pasgeboren zoon of omgekeerd.

Speelpapa of zorgpapa?

Over naar de papa’s. Als wordt gevraagd wat zij het beste kunnen, is het antwoord van de mama’s: spelen (44%) en ‘helpen bij praktische zaken’ (16%). Pijnpunten bij papa’s zijn vooral ’s nachts moeten opstaan (41%), de baby aankleden (20%) en luiers verversen (17%).

Eerst hulp bij mama?

Kruidvat vroeg de ouders ook aan wiens raad ze het meeste hebben gehad. Vooral de (schoon)mama’s (37 %) en deskundigen (35 %) blijken een welkome steun. De raad van vriendinnen is goed voor een de derde plaats. De media worden met een stevige korrel zout genomen en worden zelfs gewantrouwd. Slechts 2 % zegt de raad te volgen vanop tv of uit magazines. Maar liefst 977 mensen namen deel aan de online enquête, waarvan 95 % vrouwen. Bijna de helft was tussen 19 en 30 jaar oud, met 1 of 2 kinderen die nog in de luiers zaten.
Bron: Kruidvat
Relevante thema's: slaap, nacht, opstaan, kruidvat

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be