Home > Artikel

Mama & papa = communicerende vaten

Zijn de kinderen in een gezin beter af als de moeder het meest verdient? Dat is niet het geval, zo blijkt uit onderzoek van Laurens Cherchye en Bram De Rock van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan KU Leuven Kulak. Samen met hun Leuvense collega Frederic Vermeulen ontwikkelden ze een model om te analyseren hoe huishoudens de beschikbare middelen en tijd besteden.
Laurens Cherchye: “Enkele decennia terug zagen micro-economen een huishouden als een geheel dat beslissingen neemt over de te besteden tijd en middelen. Het latere niet-unitaire model erkent dat er verschillende beslissingsnemers zijn in een gezin.

Ons model is daar nog een verfijning van, want het houdt expliciet rekening met het welzijn van de kinderen: het resultaat van de tijd en de middelen die de ouders aan hen spenderen.” Bram De Rock: “We gebruikten gegevens van meer dan tweehonderd Nederlandse gezinnen met twee ouders op de arbeidsmarkt. De data zijn uniek omdat zij ook rapporteerden hoeveel middelen en tijd er naar de kinderen gaan. We ijveren ervoor om ook in ons land dergelijke gegevens te verzamelen.” Cherchye: “Dan kan je bijvoorbeeld nagaan hoe het inkomen binnen het gezin verdeeld is, aan wie het wordt gespendeerd, en wie de beslissing neemt. Uit onderzoek blijkt dat de partner met het hoogste loon het meest te zeggen heeft. Maar ook de lokale wetgeving inzake echtscheiding en de man/vrouw-ratio op de huwelijksmarkt spelen bijvoorbeeld een rol.”

De Rock: “Voor beleidsmakers is dat nuttige informatie. Hoe kan je bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden de positie van vrouwen verbeteren? Of stel dat de overheid mensen wil compenseren voor het verlies van een partner, dan brengt dit model in kaart wat er verloren is gegaan: een inkomen, maar ook tijd voor de kinderen of om klusjes te doen.”

Het onderzoek was voornamelijk methodologisch van opzet, maar leverde ook een aantal concrete resultaten op. De Rock: “Zo blijken mannen en vrouwen evenveel te werken, als je niet enkel een onderscheid maakt tussen betaald werk en vrije tijd maar huishoudelijke taken en voor de kinderen zorgen evengoed als werk beschouwt.”

Het volledige artikel kan je lezen in editie 1 van Mini magazine.
Bron: KU Leuven Campuskrant
Relevante thema's: huishouden, inkomens, kinderbijslag, gezin, KU Leuven, verdienen

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be