Home > Artikel

In slaap vallen kun je leren

De meeste, gezonde pasgeboren baby’s die de volledige draagtijd hebben doorlopen, slapen lang aan één stuk door en deze langdurige slaapperiodes zijn gelijkmatig verdeeld over de dag en de nacht. De meeste baby’s worden even wakker als ze worden gevoed en slapen tussen de voedingen door. Je kunt de eerste dagen en weken van het leven van je baby het beste zien als een aanpassingsperiode. Je kindje moet zich immers aanpassen aan nieuwe slaap- en voedingsgewoonten en aan een volledig nieuw bestaan.
Als je je in je pasgeboren baby verplaatst, begrijp je dat hij een enorme verandering heeft doorgemaakt en dat de eerste ervaringen in zijn leven het beste zo rustig mogelijk kunnen verlopen. Het is goed om het licht altijd te dimmen en het geluidsniveau laag te houden en om rustige bewegingen te maken wanneer je je kind verzorgt. Zorg voor een rustige omgeving, zodat dit pasgeboren wezentje zich prettig kan voelen en goed kan slapen. Een slapende, pasgeboren baby brengt veel tijd in lichte slaap door, alsof hij dagdroomt tussen het wakker zijn en het slapen. Als je baby onder deze omstandigheden begint te huilen, zou je kunnen denken dat hij wakker is geworden en zou je naar hem toe kunnen gaan zonder dat dit nodig is. Het is altijd goed om daar even mee te wachten (je kunt bijvoorbeeld tot tien tellen) voordat je actie onderneemt om je baby te troosten, zodat je zeker weet of hij wakker is geworden of alleen maar een beetje ligt te mompelen of zich uitstrekt in zijn slaap.

Goede slaapgewoonten

Sommige baby’s, maar echt niet alle baby’s, zijn in staat om ’s nachts langer te slapen en overdag langer wakker te zijn. Als je vanaf het begin enkele eenvoudige richtlijnen volgt, kan je baby goede slaapgewoonten aanleren en uiteindelijk altijd zelfstandig in slaap vallen. Baby’s houden van gewoonten en routines en voelen zich rustig en veilig wanneer alles volgens plan verloopt.

Het verschil tussen dag en nacht

Probeer je baby van begin af aan te helpen bij het onderscheid maken tussen dag en nacht. Een redelijke aanpak is om de periode tussen middernacht en zeven of acht uur ’s ochtends aan te wijzen als de ‘nachtperiode’. Nachtperiode wil zeggen dat het donker is (of dat er een minimale hoeveelheid licht is) en dat er niet veel gesproken wordt. Tijdens de nachtperiode doe je alleen het hoognodige, zoals je baby iets te drinken geven en indien nodig zijn luier verschonen. Probeer dit te doen zonder al te veel licht aan te doen. Je baby moet de boodschap krijgen dat het nu tijd is om te slapen en dat hij moet proberen zo snel mogelijk weer te gaan slapen.

Vaste voedings-en slaaptijden aanhouden

Voor pasgeboren baby’s zijn voeden en slapen aan elkaar gerelateerd. Daarom zijn voedings- en slaaptijden met elkaar verbonden. Een baby die bijvoorbeeld vaak maar nooit veel tegelijk drinkt, zal wellicht ook nooit lang achter elkaar willen slapen. Als dit voor je baby geldt, kun je proberen om de slaapjes die hij overdag doet, te verlengen. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is de tijdsperiode tussen twee voedingen door, verlengen. Als je meer regelmaat in de slaaptijden van je baby wilt krijgen, is het ook een goed idee om meer regelmaat in de voedingstijden te brengen. In het ideale geval zorgen voedingsgewoonten voor betere slaapgewoonten. Je kunt daarbij het beste vroeg op de dag meer tijd tussen de verschillende voedingen laten en minder tijd tussen de voedingen later op de dag. Naarmate de dag vordert, is je baby vaker wakker, werkt zijn spijsvertering sneller en heeft hij meer voedsel nodig. Je kunt van je baby verwachten dat hij eerder op de dag om de drie tot vier uur gevoed moet worden en later op de dag om de twee tot drie uur. Als je baby gewend is aan meer voeding, doe het dan rustig aan.

Tijdsduur van slaapperiodes geleidelijk verlengen

Je baby zal eerder kunnen stoppen met de nachtvoedingen als je de tijdsduur van een van zijn slaapperiodes geleidelijk aan verlengt. Probeer dit alleen als je baby minimaal drie kilogram weegt. Je kunt hier best mee wachten tot je baby een tot drie weken oud is. Voor de meeste pasgeboren baby’s begint de nacht rond middernacht. Het doel is de periode voorafgaand aan de eerste voeding zo lang mogelijk te maken. Realistisch gezien kun je verwachten dat dit in het begin ongeveer drie uur is en dan langzaam maar zeker langer duurt, bijvoorbeeld van middernacht tot halfvier, vervolgens tot vier uur enzovoort (dertig minuten is een geschikte tijdspanne). Als je begint als je baby een week oud is, kan hij, als hij zes weken oud is, vanaf middernacht wel vijf uur slapen. Sommige baby’s hebben al snel geen nachtvoedingen meer nodig, terwijl andere baby’s wat meer hulp nodig hebben om de tijdsduur tussen twee voedingen langer te maken.

Het volledige artikel kan je lezen in editie 1 van Mini magazine.
Relevante thema's: slaap, voeding, nachtrust, slaapgewoonten, nacht, nachtvoeding, borstvoeding

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be