Home > Artikel

Help! Ik heb een temperamentvol kind!

4 tips om beter om te gaan met driftbuien

Heb jij een kind dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt jouw kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Mini sprak vorige maand met opvoedcoach Eva Bronsveld en zij zet graag enkele tips op een rijtje voor ouders van temperamentvolle kinderen…

Eigenschappen van temperamentvolle kinderen
"Elk kind is verschillend natuurlijk, ook temperamentvolle kinderen. Maar er zijn een paar eigenschappen die bij deze kinderen veel voorkomen. Temperamentvolle kinderen reageren vaak veel intenser op dagelijkse situaties. Een ander kenmerk van temperamentvolle kinderen is gevoeligheid. Ze zijn gevoelig voor geluiden, drukte, teveel licht, en gevoelig voor textuur en voor smaak. Temperamentvolle kinderen zijn vasthoudend. Als iets belangrijk voor ze is gaan ze daar volledig voor en ze willen het kost wat kost afmaken. Veel temperamentvolle kinderen zijn erg opmerkzaam. Ze lijken alles te zien en te horen. Op zich zijn dat allemaal prachtige eigenschappen die ook voor mooie dingen kunnen zorgen, maar ook voor lastige situaties," zegt Eva Bronsveld in een interview met Mini.  Herkenbaar?

Eva Bronsveld geeft ons 4 tips om beter om te gaan met temperamentvolle kinderen en hun driftbuien:

1. Besef dat je kind het graag goed wil doen
Een driftbui is voor je kind minstens zo vervelend als voor jou. Hij doet dit dus niet om je dwars te zitten of z’n zin door te drijven maar hij wordt volledig overmand door zijn emoties. Je kind zal nog moeten nog leren hoe hij hiermee om moet gaan. Het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen. Dit maakt het niet minder lastig natuurlijk, maar als je er zo naar kunt kijken helpt dit wel om je minder persoonlijk geraakt te voelen.


2. Zorg dat je kind je als hulp ziet, in plaats van als last
Tijdens een driftbui is het heel moeilijk om je kind nog te bereiken. Hij is dan zo overmand door emoties dat hij simpelweg niet meer in staat is om nog naar je te luisteren. Als je kind weet dat jij er juist bent om hem te helpen, en niet om het nog lastiger voor hem te maken, is de kans groter dat hij je hulp (of als het nodig is bijsturing/correctie) wel accepteert. Je kind moet echt het vertrouwen hebben dat jij altijd het beste met hem voor hebt. Als je dit voor elkaar krijgt zal je kind het ook accepteren als je een keer heel directief ingrijpt als hij iets doet wat echt niet kan of gevaarlijk is. En dan zal hij je er achteraf nog dankbaar voor zijn ook.


3. Leer je kind om zelf ook op tijd aandacht te hebben voor zijn emoties
Natuurlijk is het nog fijner voor je kind als hij zelf leert aan te voelen wanneer het bijna mis gaat. Jij kunt hem hier bij helpen; als je merkt dat je kind boos of gefrustreerd begint te raken, besteed daar dan even aandacht aan.  Laat je kind zelf benoemen hoe hij zich voelt (bij heel jonge kinderen benoem jij het) en leer hem dat dit het moment is om een stapje achteruit te doen en even na te denken. Er zijn tal van technieken om met emoties om te gaan en in een volgend blog zal ik daar op terugkomen. Hoe eerder je kind dit soort technieken leert, hoe fijner dat voor hem is.


4. Wees er vroeg bij
Voordat je kind ontploft, gaat daar vrijwel altijd het een of ander aan vooraf. Een driftbui komt echt zelden zomaar uit de lucht vallen ook al lijkt dit soms wel zo. Het is daarom bij een temperamentvol kind extra belangrijk om heel goed te kijken naar je kind. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het is om samen met je kind in gesprek te gaan en samen een oplossing te zoeken. Op deze manier leert je kind ook om zelf op tijd in de gaten te krijgen dat hem iets dwars zit waardoor het hem vaker zal lukken om op een acceptabele manier voor zichzelf op te komen.

Deze tips en veel meer andere tips om op te gaan met temperamentvolle kinderen vind je op de blog van Eva Bronsveld.

Meer weten over temperamentvolle kinderen? Lees volgende maand zeker het interview met Eva Bronsveld in Mini Magazine.

Vorig jaar schreef ze een boek over Temperamentvolle kinderen. De reacties op dit boek waren erg enthousiast. ‘Had ik dit boek maar eerder gelezen’, ‘eindelijk de gebruiksaanwijzing voor mijn kind gevonden’ of ‘onvoorstelbaar, dit is precies mijn kind’ zijn reacties die ze nog wekelijks te horen krijgt. Dit boek kan je bestellen bij bol.com.
 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be