Home > Zwangerschap > Artikel

Help! Wat moet ik allemaal in orde maken voor de geboorte van mijn baby?

Ben je zwanger? Dan komt er heel wat niet onbelangrijk papierwerk op je af! Mini geeft je 10 tips om je papiermolen in orde te brengen...

1. Een medisch attest voor je het je baas vertelt
Waarschijnlijk ben je al naar de gynaecoloog geweest voor je het aan je baas gaat vertellen en heb je een medisch attest gekregen waarop je vermoedelijke bevallingsdatum staat. Bezorg dit zeker aan je werkgever. Wettelijk moet je dit ten laatste acht weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum doen, maar  jij doet dat natuurlijk veel sneller, nietwaar? Vanaf het ogenblik dat je je medisch attest hebt afgegeven, geniet je ook van speciale bescherming tegen ontslag. Bespreek zeker ook met je werkgever wanneer en hoe lang je moederschapsrust in zal gaan en of je eventueel nog ouderschapsverlof bij neemt of niet. Aan jou de keuze, jij moet alleen je big chief verwittigen.

2. Zoek een onthaalouder of een crèche
Eén van eerste dingen die je best doet van zodra je weet dat je zwanger bent, is een crèche of een onthaalouder zoeken. Daarvoor kan je op de website van Kind & Gezin een overzicht terugvinden van de aangesloten en erkende kinderopvangplaatsen.  

3. De dag dat je stopt met werken dien je samen met een doktersattest je aanvraag voor een moederschapsuitkering in bij je mutaliteit.
Tijdens je moederschapsverlof krijg je een moederschapsuitkering toegekend door het ziekenfonds, vastgesteld op een percentage van je salaris. Na de bevalling moet je een geboorteattest aan het ziekenfonds te bezorgen. Op basis van dit attest wordt de einddatum van de moederschapsrust berekend. Binnen de acht dagen na het einde van het bevallingsverlof dien je een bewijs van werkhervatting aan het ziekenfonds te bezorgen. Daarnaast moet je bepalen bij welk ziekenfonds het kindje ingeschreven zal worden.

4. Zorg voor een medisch getuigschrift wanneer je pendelt naar het werk.
De laatste 4 maanden van je zwangerschap mag je namelijk eersteklas rijden.

5. Extra verlof na je bevallingsrust of ouderschapsverlof vraag je best tijdig aan bij je baas en bij de RVA. Meer info op www.rva.be.Op www.werk.belgie.be kan je een handige brochure ‘Werk en ouderschap’ downloaden waarin je alles leest over zwangerschapsverlof, moederschapsverlof, vaderschapsverlof en ouderschapsverlof. Je komt er bijvoorbeeld ook te weten wat je moet doen indien je te vroeg bevalt of wat te doen als je overtijd gaat.

6. Vraag tijdig je kraamgeld aan.
Deze geboortepremie is een eenmalige som die mama’s in spé krijgen bij de geboorte van hun kind, werknemers als zelfstandigen hebben recht op kraamgeld. Wie meer wilt weten over de procedure om kraamgeld aan te vragen, neemt best eens een kijkje op www.rkw.be, www.rsvz.be of www.rechtenverkenner.be

7. Geboortepremie van de gemeente 
Deze premie is afhankelijk van gemeente tot gemeente en soms ook van het aantal kinderen. Neem hiervoor dus contact op met de dienst Burgerlijke Stand van je gemeente.

8. Een geboortegeschenk of premie?
Heel wat ziekenfondsen geven naast een geboortepremie tegenwoordig ook mooie cadeaus weg. Het is zeker de moeite waard om de websites van de verschillende mutualiteiten te checken. waard! www.socmut.be, www.cm.be, www.liberalemutualiteit.be, www.oz.be, www.euromut.be

9. Licht je hospitalisatieverzekering in
Je kan deze niet meer afsluiten als je al zwanger bent. De meeste verzekeringsmaatschappijen eisen dat je dit reeds 12 maanden voor de geboorte een verzekering afsluit. Als je al verzekerd bent, vraag je van zodra je bevallen bent aan je verzekeringsmaatschappij wat je moet doen om je verklaring correct in te vullen.

10. Open een pamperrekening.
Bezoek zeker eerst www.spaargids.be om de verschillende mogelijkheden te checken. 

Bijna klaar om te bevallen? Leg alle belangrijke documenten al klaar!

 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be