Home > Zwangerschap > Artikel

Wereldprematuurdag

Elk jaar worden in BelgiŽ 10 000 kinderen te vroeg geboren

Elk jaar worden in België ongeveer 10.000 kinderen te vroeg geboren, waardoor dus ongeveer 20.000 mannen en vrouwen prematuur vader of moeder worden. Dit is de dag van vandaag het geval voor 8% van de geboortes. Daar waar de geneeskunde de zorg voor pasgeborenen sterk heeft doen verbeteren, blijft het voor de ouders van een veel te vroeg geboren kind een hevige schok, emotioneel en mentaal is het een zware periode. Daarom is ook zorg naar de ouders toe essentieel. Een goede zorg voor de ouders heeft bovendien ook impact op de ontwikkeling van het kind.

Onvoorbereide en kwetsbare ouders

In een studie aan het UZ Leuven in 2013 kwamen veelzeggende cijfers naar voor bij een onderzoek naar premature ouders: 51% van de moeders en 21% van de vaders toonden een ernstig depressief beeld. Als we stilstaan bij hoe fysiek, emotioneel en psychologisch uitputtend die periode voor de ouders is, kunnen deze cijfers eigenlijk niet verbazen. Het is meestal een onvoorspelbare wending die alles in versnelling brengt, terwijl je hier als ouder niet klaar voor bent; noch praktisch, noch mentaal. Veel ouders op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) hebben ervaringen van verlies. Dit is voor de buitenwereld vaak moeilijk te begrijpen. ‘Je hebt je kindje toch en het komt wel goed’ krijgen ouders dan vaak te horen. Verlies van een normale zwangerschap, angst voor het verlies van de baby, … het zijn maar enkele van de verscheidene verlieservaringen waarmee ouders worden geconfronteerd en die het hechtingsproces kunnen bemoeilijken.

Ouders integreren vanaf de eerste levensuren van hun baby

Dat een premature geboorte heel wat extra zorg vereist, zowel voor ouders als kind, blijkt ook uit de nieuwe tendensen in de ziekenhuizen. Dr. Van Hoestenberghe, van de afdeling neonatologie in het Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk), verklaart: “Het komt er tegenwoordig in de neonatologie niet alleen meer op neer om de overleving van de baby’s te verzekeren, maar om ook de prognose van hun ontwikkeling, hun toekomst te optimaliseren. Onze filosofie is geïnspireerd op de principes van ‘family centered care’, waarbij de ontwikkeling van het kind inherent verbonden is aan het gezin waarin het kind opgroeit. Het is belangrijk de ouders als partner in zorg te hebben, zowel in het ziekenhuis als ook daarna. Vandaar richten we ons zowel op het welzijn van het kind, als op de maximale integratie van de ouders vanaf de geboorte. Door ze te helpen het gedrag van hun kind te begrijpen, de behoeften van de baby zo goed mogelijk te identificeren en de zorg mee op zich te nemen. Ook na het ontslag uit het ziekenhuis willen we hen hierin blijven steunen met onze online applicatie ‘STAP voor STAP’.”.

De beschermende omgeving van een ziekenhuis verlaten

Onzekerheid, twijfel, angst, blijdschap en schuldgevoel, de ouders gaan vaak door een rollercoaster van – soms tegenstrijdige – emoties. Het is dan ook belangrijk dat zij de nodige zorg krijgen, zich gesteund voelen en er een luisterend oor wordt geboden; dit zowel op de neonatale afdeling als nadien, bij de overgang naar huis. Naast professionele ondersteuning kunnen de patiëntenverenigingen een belangrijke rol spelen, zeker wanneer het nieuwe gezin terug huiswaarts gaat. “Naar huis gaan is een grote stap omdat de 24u/24u hulp van de neonatale dienst wegvalt. Voor het kind is dit bovendien niet ‘thuiskomen’, maar een heel nieuwe omgeving waar het moet aan wennen, waardoor het hele gezin een nieuw evenwicht moet vinden.”, legt Yannic Verhaest uit, voorzitster van de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC). “Wij proberen een omgeving van solidariteit te creëren waar geluisterd en gepraat wordt en we brengen ouders in contact met lotgenoten.”.

Herman Verbruggen en zijn vrouw Petra De Pauw, ook ouders van een couveusekind, weten uit ervaring hoe moeilijk die periode voor de ouders is. Herman en Petra leggen uit: "We beleefden met de mensen van de VVOC één van de meest intense en emotionele periodes in ons leven. Dagen vol hoop, wanhoop, vreugde en angst. Dagen vol eenvoudige en aardsmoeilijke vragen. Zal het ooit goedkomen? Wanneer zullen we pas echt gerust kunnen zijn? En … wat als dit slechter afloopt dan verwacht? Een luisterend oor van mensen die weten wat je doormaakt is goud, zilver en brons tegelijk waard. Het is dan ook daarom dat we besloten hebben om ons te engageren door het peter- en meterschap van de VVOC op te nemen. We willen onze schouders zetten onder al hun activiteiten en initiatieven, die één voor één broodnodig zijn om toekomstige ouders die hetzelfde meemaken te helpen.".

De activiteiten van de verenigingen rond de Wereldprematurendag

In het kader van de Wereldprematurendag leggen de verenigingen dit jaar vooral de nadruk op de ondersteuning van de ouders. Op 17 november organiseert de VVOC een studiedag rond de kritische vraag: “Mag het iets meer zijn?”, waar gepraat zal worden over de nood aan zorg voor het premature gezin.”. Yannic Verhaest legt uit: “We vinden dat er momenteel meer dient gedaan te worden voor gezinnen die met een vroeggeboorte te maken hebben. Dit is namelijk ook noodzakelijk voor een goede zorg en ontwikkeling van de premature kinderen. De studiedag die we op de Wereldprematurendag organiseren is een ideale gelegenheid om de bal aan het rollen te krijgen. We beginnen met de officiële bekendmaking van Herman Verbruggen en Petra De Pauw als peter en meter van onze vereniging en laten daarna een aantal experts van verschillende domeinen aan het woord. Zo zullen Bieke Bollen van het UZ Leuven en Ann Verhaert van het AZ Sint-Jan uitleggen waarom deze zorg zo cruciaal is. Vervolgens geven we het woord aan Kelly Janssens van de FOD Volksgezondheid, Dr. Van Hoestenberghe van het ZOL Genk, Eva Van Bocxlaer van het UZ Brussel, Eva Van Damme van Thuisbegeleidingsdienst Kookos en Yves Debaut van Kind en Gezin. Zij geven op hun beurt voorbeelden van projecten waar ze – elk vanuit hun vakgebied – trachten deze zorg voor ouders te verbeteren. We willen iedereen samenbrengen om in dialoog te gaan en elkaar te inspireren.”

Bron: VVOC
Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be