Home > Zwangerschap > Artikel

Haaruitval tijdens de zwangerschap

Als je haar je kopzorgen baart
Een zonovergoten zomer. Een zorgeloze zwangerschap. Een haardos met Hollywood-allures… Het is dan ook behoorlijks schrikken als je even (lees: een baby) later merkt dat je haar in wel erg vrije val is. Nooit echt een fan geweest van Suske en Wiske en al helemaal niet van Lambik? Dan slaat de angst je nu wel om het hart! Je kapper kan slecht op een haar na enkele rake klappen ontwijken en de shampoos, conditioners en haarmaskertjes worden in deze tijden van rampspoed benoemd tot de blauwhelmen van de badkamer.

Is indrukwekkend ook onrustwekkend?

Van een impressionant naar een ambetant kapsel. Drie keer raden wie deze neerwaartse evolutie dirigeert… Juist ja, alweer die oestrogenen. Tijdens de zwangerschap is hun toevloed immers zo immens dat de haren eensklaps lager in de anagene fase (met commentaren als: “Er zit leven in je haar”) blijven steken. Maar van zodra je baby op de wereld is gezet, zakt het oestrogeenpeil zienderogen en gaan de haren onmiddellijk over naar de telogene fase. In mensentaal: alle haren die je normaal in een periode van negen maanden zonder zwangerschap zou verloren hebben, vallen nu pas uit. En omdat de normale haaruitval ook gewoon verder gaat, baart zo veel haarverlies je toch wel zorgen. Maak jezelf in elk geval geen verwijten, ook preventief handelen (voor de bevalling) had dit plotse haarverlies niet kunnen voorkomen.
Je kunt nu eenmaal niet ingrijpen in de haargroeicyclus, al jouw schietgebedjes ten spijt.

Haar & herfstblues

In de herfst en de lente gaan je trouwe viervoeters ‘en masse’ uien. Maar is het je ooit al opgevallen dat ook jouw haar te lijden heeft onder seizoensgebonden haaruitval? De haaruitval kan op dat moment aanzienlijk lijken, na enkele weken zullen je lokken weliswaar weer even dit zijn als voorheen. Je kunt zolang niet wachten? Dan bieden vitaminen van de groep B – zoals B5 en B8 – alvast wat soelaas. Dat is trouwens vrijwel de enige remedie, aangezien de seizoensgebonden haartuitval tot op vandaag een wetenschappelijk mysterie blijft.

Andere hoofdrolspelers

De bedreiging van je haardos ligt echter niet alleen bij seizoenswissels en hormonale verwarring (puberteit, bevalling en menopauze). Andere klassieke boosdoeners zijn stress, milieuverontreiniging, geneesmiddelen, agressieve shampoos, zon en zee, haarkleuringen, haardrogers en haaronvriendelijke kapsels (haarwrong, paardenstaart, rastakapsels,…). Stuk voor stuk lijken ze wat marginaal als oorzaak, maar het is onomstotelijk bewezen dat ze genetisch bepaalde processen alleen maar versnellen. En omdat je bent wat je eet, speelt ook een gezonde voeding een belangrijke rol in het verkrijgen van een dito kapsel.

Tot in de puntjes verzorgd

Een niet agressieve shampoo en een zachte crèmespoeling zijn de sleutels tot een goede haarverzorging. Een bezoekje aan de kapper kan een echte verademing zijn, daar hoe je niemand van te overtuigen… Maar dat maandelijkse bezoekje is niet echt broodnodig. Want alle fabeltjes ten spijt, je haar wordt er heus niet sterker van! En natuurlijk is regelmatig bijknippen erg nuttig voor het verkrijgen van een mooiere haardos, net omdat de fijne of gesplitste haarpunten zo een kopje kleiner gemaakt worden. Maar de invloed van de schaar op groei of hergroei blijft evenwel nihil, aangezien deze volledig geregeld wordt in het haarzakje in je hoofdhuid.

Wie kan helpen?

Als zes maanden na de bevalling je haaruitval onrustwekkend blijft, zoek je toch maar beter een dermatoloog op. Want hoe sneller de oorzaak van het probleem wordt opgespoord, des te sneller kan de behandeling gestart worden. De dermatoloog zal dan een totaalbalans opstellen, eventueel aan de hand van een bloedproef. Op die manier kan er een pathologische aandoening – zoals een virale infectie, malfuncite van de schildklier, depressie of ijzertekort – uitgesloten of net vastgesteld worden. Een ook een metrisch onderzoek van de hoofhuid of trichogram is veelal in staat een tipje van de sluier op te lichten. Na de diagnose kan het evenwel nog drie maanden duren vooraleerde natuur zich heeft hersteld. Geduld is en blijft een schone deugd…

Er zit leven in je haar

Vanaf de zesde maand van je zwangerschap verschijnt het eerste donshaar al op het schedeltje van de foetus. Behoorlijk snel, niet? Maar er is dan ook geen tijd te verliezen, aangezien er op elk van onze schedelpannen uiteindelijk 100.000 tot 150.000 haartjes moeten prijzen, die op de koop toe ook nog eens 12 tot 17 cm per jaar dienen te groeien. De haargroeicyclus is dus een werkje van lange adem, alleen al omdat het gemiddeld drie tot 5 jaar vergt om de levenscyclus van één enkel haartje te voltooien.

Het volledige artikel kan je lezen in editie 11 van Mini magazine.
Relevante thema's: haar, haaruitval, kapsel, oestrogenen

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement inclusief cadeau + Kaatje Dubbeldik kleuter doeboek + Kaatje Kleuter Knutselboek

32
Abonnement Mini 1 jaar
(6 nummers)
+ cadeau
eerstdaags thuisbezorgd
+
995
+
1295
Meer info?
44%
bundelkorting
gratis
verzending
45
Naar bestel formulier
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be