Home > Zwangerschap > Artikel

Bevallingsangst

Wat doe je eraan?
Een zwangere vrouw die uitkijkt naar haar bevalling is een beetje als een favoriet aan de start van een marathon: het uitzicht hebben op de overwinning, maar weten dat het niet zal lukken zonder hevig afzien. Bij sommige vrouwen wordt het vooruitzicht op het in de armen sluiten van een prachtige baby helemaal overschaduwd door het ‘bloed, zweet en tranen’ die eraan voorafgaan. Bevallingsangst of tokofobie is een frequent verschijnsel dat voorkomt in ontelbare gradaties.
Een bevalling is en blijft verbonden met pijnlijke barensweeën. Zwangerschap en bevalling kunnen je lichaam doen veranderen van uitzicht: je heupen verbreden, je borsten veranderen en je buikvel rekt uit als een elastiek. Bovendien kunnen zwangerschapsstriemen en huidverkleuring je lichaam ontsieren. Heel wat verschijnselen zijn echter slechts tijdelijk. En het verloop van de bevalling is nooit voor 100% voorspelbaar. Meteen hebben we zonder blad voor de mond te nemen de drie hoofdredenen genoemd waarom vrouwen angst hebben voor een bevalling.

In diverse gradaties

Hoewel de kans dat er iets misloopt bij een geboorte zoveel kleiner is dan pakweg een eeuw geleden, is de angst bij sommige vrouwen groot. Nochtans wordt het proces van zwangerschap tot geboorte vandaag vanaf het prille begin nauwgezet en professioneel gevolgd. Ook de pijn kunnen we grotendeels uitschakelen. Toch heeft zo’n twee derde van de toekomstige moeders last van bevallingsangst, in meerdere of in mindere mate.

Vanwaar die angst?

Objectief bekeken hebben we dus steeds minder redenen tot ongerustheid. Is het dan omdat onze levenswijze toch wel ver van de natuurlijke gang van zaken afstaat? Is het omdat we zwangerschappen zoveel mogelijk plannen in onze levensloop en ze bovendien erg beperken en we het daardoor als iets uitzonderlijks beschouwen en niet als iets dat hoort bij het leven van alledag? Is het omdat we lichamelijke pijn nooit lang hoeven te tolereren omdat we voor elke vorm wel een pijnstiller hebben? Is het omdat de medische wetenschap voor vele van onze ongemakken, hoe klein ook, wel een middeltje heeft en een bevalling steeds wordt geassocieerd met de eraan verbonden pijn én ongemakken nadien?

Het ideale lichaam…

Of is het omdat onze maatschappij het ideale lichaam zo hoog in het vaandel voert dat sommige vrouwen hun volmaakte figuur kost wat kost willen behouden of als de dood zijn voor het hebben van een kind dat misschien niet ideaal zou kunnen zijn?

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Angstige gevoelens kun je ook positief bekijken: ze wijzen erop dat je bezorgd bent, voor je baby en voor jezelf, en dat is zeker op zijn plaats in deze belangrijke fase van je leven. Een nieuw mensenleven op de wereld zetten vraagt immers veel aandacht en zorgen en die geef je niet als je niet bekommerd bent. Zolang je angstige gevoelens niet te ver strekken, zijn ze constructief, maar eens ze overdreven vormen aannemen, veroorzaken ze net het omgekeerde.

Pijnbestrijding

Ben je vooral bang van de pijn die je zal moeten doorstaan, dan kan een epidurale verdoving of ruggenprik een uitkomst bieden. Op voorhand weten dat de pijn niet ondraaglijk zal zijn, kan je een ontspannen gevoel geven. Een goed gegeven ruggenprik zorgt er bovendien voor dat je de persweeën, die niet pijnlijk zijn, volledig voelt en je je kind zelf heel bewust ‘verlost’. Niet iedereen is voorstander van zo’n epidurale verdoving, maar voor vrouwen met bevallingsangst zullen de nadelen waarschijnlijk niet opwegen tegen de voordelen.

Keizersnede

Soms vragen vrouwen aan hun gynaecoloog of ze hun kind niet via een keizersnede op de wereld kunnen zetten omdat ze bang zijn van de pijn van een natuurlijke uitdrijving of van mogelijke problemen tijdens de bevalling. Een oplossing is dat natuurlijk niet, want een keizersnede houdt ook risico’s in, en het meest nog voor de moeder.

Een heerlijke beloning

Voor vrouwen die niet panisch zijn maar toch overvallen worden door angstige gevoelens bij de gedachte aan het moment van de bevalling, kan een goede voorbereiding veel oplossen. Hoewel je bij een eerste bevalling toch wel het onbekende tegemoet gaat, mag je de bevalling niet beschouwen als een complete sprong in het duister maar als een motiverende uitdaging en een intense levenservaring. De voldoening en trots achteraf betekenen immers een heerlijke beloning als je je kind op de wereld hebt gezet. Een bevalling is en blijft een ongelooflijke prestatie en een vrouw hoeft zichzelf in geen geval te onderschatten: het merendeel van de toekomstige moeders kan een bevalling echt wel prima aan. Bovendien word je in normale omstandigheden niet aan je lot voergelaten, maar zijn er vakbekwame mensen om je heen om je te begeleiden. Zeker als er complicaties zouden optreden.
Relevante thema's: bevallingsangst, pijnbestrijding

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be