Home > Zwangerschap > Artikel

Hoe vertel je aan je baas dat je zwanger bent?

Jij en je collega’s mogen het top vinden dat je een kindje verwacht, voor je baas is dit waarschijnlijk minder goed nieuws. Want straks is hij zijn goeie werkkracht even kwijt en moet hij op zoek naar vervanging. Je bent dan waarschijnlijk niet meer de topvrouw van weleer, want elke baas weet wat een baby kan doen met een werkende moeder. Enkele tips om jouw leuke nieuwtje aan the big boss over te brengen zonder dat je daarvoor een grote rode strik rond je buik te doen...

Zorg ervoor dat je baas het fantastische nieuws van jou te horen krijgt
Waarschijlijk vind je het moeilijk om te zwijgen. Veel mama’s in spe kiezen ervoor om het grote nieuws pas na drie maanden zwangerschap te verkondigen omdat je kans op een miskraam vanaf dan veel kleiner is. En natuurlijk wil je het veel liever eerst aan je lieve en begrijpende collega’s vertellen of een algemeen groepsmailtje sturen naar jouw dienst. Maar veel beter is het om het hem gewoon persoonlijk, open en eerlijk te vertellen. Kies een rustig momentje uit, dus zeker niet vlak voor een vergadering of net voor hij naar huis vertrekt. En ga voor een topmoment, bijvoorbeeld net nadat je een prachtprestatie hebt geleverd. Heb zeker ook geen schuldgevoelens, want zwanger zijn is niet alleen één van de mooiste dingen in je leven, maar is vooral ook een recht.

Enkele originele openers:

  • Bij onze Noorderburen doen ze het al langer! Zet beschuit met roze of blauwe muisjes bij de koffie. Wedden dat hij het al door heeft wanneer hij koffie komt halen?
  • Kom direct op met het goede nieuws en draai niet rond de pot. Zeg gewoon: Hé, ik ben zwanger. Ga zeker niet met een krop in je keel naar zijn/haar bureau en begin je al niet te excuseren voor je het grote nieuws gaat vertellen.
  • Begin met: ‘Jij bent zonder twijfel de beste baas die ik ooit heb gehad.’ Zo is hij/zij al wat goed gezind. Daarna vertel je dat je zwanger bent. Wedden dat hij het leuk vindt?
  • Stel hem voor om tijdens de lunchpauze samen iets te gaan eten. Tussendoor vertel je hem doodleuk dat de ooievaar zal langskomen.

Medisch attest
Waarschijnlijk ben je al naar de gynaecoloog geweest voor je het aan je baas gaat vertellen en heb je een medisch attest gekregen waarop je vermoedelijke bevallingsdatum staat. Bezorg dit zeker aan je werkgever. Wettelijk moet je dit ten laatste acht weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum doen, maar  jij doet dat natuurlijk veel sneller, nietwaar? Vanaf het ogenblik dat je je medisch attest hebt afgegeven, geniet je ook van speciale bescherming tegen ontslag. Bespreek zeker ook met je werkgever wanneer en hoe lang je moederschapsrust in zal gaan en of je eventueel nog ouderschapsverlof bij neemt of niet. Aan jou de keuze, jij moet alleen je grote baas verwittigen.

Tips voor je baas
Laat hem weten dat hij wel rekening mag houden met zijn zwangere collega. Je hebt bijvoorbeeld het recht om tijdens je werkuren naar de gynaecoloog te gaan. Denk er dan wel aan een medisch attest binnen te brengen.
Indien nodig moet je werk ook aangepast worden, want tijdens je zwangerschap is het bijvoorbeeld verboden om langer dan 39 uur per week te werken. Je mag ook niet ’s nachts werken, zware lasten tillen, werken in ruimtes met veel lawaai of werken terwijl je blootgesteld bent aan radioactieve stralingen, bepaalde bacteriën, virussen of parasieten enz...
En indien nodig, kan je baas er ook voor kiezen om je arbeidsovereenkomst tijdelijk stop te zetten. Dan ben je arbeidsongeschikt en krijg je een uitkering van de mutualiteit.

Veel succes! 

Relevante thema's: tags

Lees meer

Ook interessant!

Abonnement op Mini magazine
6 NRS + CADEAU
4 Difrax Animal fopspenen 0-6 maand, 6+ maand, 12+ maand & 18+ maand
Prijs € 32
Gratis verzending
Meer info over abonneren?
+
Partners
16

Het huidige nummer

augustus - september 2016

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Mini recht in je mailbox!

Al 22.000 nieuwsbriefleden waren je voor!
Minimag.be Mini magazine Mijn account Volg Mini Contact
Homepage
Kinderwens
Zwangerschap
Baby
Peuter & kleuter
Abonnement
Cadeau
Nabestelling
Voordeelbundel
Registreer
Inloggen
Winkelwagen
Speel & win
Mini Testpanel
FacebookFacebook
TwitterTwitter
NieuwsbriefNieuwsbrief
Mail onsMail ons
Mini, de redactie
Moorselbaan 603-1
BE-9300 AALST
Tel: 0032 (0) 53/72 99 97
Fax: 0032 (0) 53/72 99 98
E-mail: redactie@minimag.be